BEHANDLING AV LIPÖDEM

Trots att lipödem är en kronisk sjukdom betyder det inte att det inte går att göra något åt sitt tillstånd. Faktum är att det finns en hel del olika behandlingsformer och hjälpmedel som kan bidra till minskade besvär vid lipödem. En del behandlingar behöver man få hjälp med medan andra går att göra på egen hand och ingår i konceptet “egenvård”, alltså allt vi kan göra på egen hand för att förbättra vår hälsa. Oavsett vilken typ av behandling man tar hjälp av så är det viktigt att man provar sig fram eftersom resultaten är individuella.

LIPÖDEM KAN BEHANDLAS

Vid behandling av lipödem handlar mycket om att försöka mjuka upp den fibrotiska fettvävnaden och att stimulera lymfflödet. Det kan vi göra genom djupandning, muskelaktivering och rörelse som är det som aktiverar lymfsystemet. Lymfsystemet har nämligen ingen egen pump, såsom hjärtats funktion har för blodomloppet, utan är istället beroende av aktiviteter som skapar dessa pumprörelser. För oss som har någon slags nedsatt funktion av vårt lymfsystem är det än viktigare att se till att hjälpa kroppen med den här stimuleringen av lymfflödet. Hur du gör det och även vilka andra vanliga behandlingsmetoder det finns för lipödem går jag igenom nedan.

DJUPANDNING

Som nämnt ovan så är djupandning ett av alternativen för att aktivera lymfsystemet. Därför är det såklart av högsta vikt att se till att man djupandas flera gånger varje dag, men också att man gör det på ett lymfvänligt sätt.

Vad innebär det då? Jo, när vi andas med fokus på att stimulera lymfflödet vill vi andas så att andetaget kommer djupt ner i kroppen och att bröstkorgen vidgas. Man kan tänka sig att lungorna är som en ballong som man fyller med luft på inandning och sen tömmer på utandning. Många är vana att andas tvärtom, så att magen blir mindre när vi andas in och större när vi andas ut. Men för att andas lymfvänligt vill vi alltså exapandera buken på inandning och låta den kontrahera på utandning.

Den här typen av djupandningar är det bra om du gör flera gånger varje dag och du bör definitivt ta ett par sådana här andetag innan du gör/får någon annan form av lymfdränerande behandling. Du kan se det som en uppvärmning för ditt lymfsystem så att det redan är igång och är redo att ta hand om det som sen kommer “lossas” genom din behandling.

ÄNGLAVINGAR

Änglavingar kallas en populär andningsövning som är effektiv för att just få till djupandningen och därmed stimulera lymfsystemets aktivitet. Änglavingar finns i många olika varianter och med tiden kan du hitta ditt sätt att göra den på. Det viktigaste är att du ser till att fylla lungorna med luft på inandningen så att din bröstkorg expanderar och att du sen tömmer ut luften på utandning. Du kan gärna andas in genom näsan och ut genom munnen. Min egna variant av Änglavingar innefattar förutom djupandning även en vridning i överkroppen. Detta för att samtidigt passa på att även skapa ökat flöde i fascian.

Änglavingar – så här gör du

  • Ta ett djupt andetag samtidigt som du böjer lätt på knäna och vrider överkroppen åt sidan och lyfter armarna ovanför huvudet.
  • Håll andetaget några sekunder och kontrollera att du nu fyllt lungorna med luft. Kom sen tillbaka med överkroppen till mitten,  fortfarande med hållet andetag.
  • Andas sen ut luften samtidigt som du låter armarna falla tillbaka ner längs med sidorna.
  • På vägen ned kan du försöka hålla armarna i en sådan position så att du får en expansion i bröstpartiet.
  • Gör sen samma sak igen men vrid då överkroppen åt andra hållet.
  • Upprepa 3-5 gånger på vardera sida.

TIPS

Om du har svårt att komma ihåg att djupandas eller göra Änglavingarna kan du börja med att koppla ihop det med något annat moment i din vardag. Exempelvis varje gång du går på toaletten, när du plockat ur diskmaskinen, innan du lägger dig för att sova eller kanske när du behöver en paus vid statiskt arbete. Att djupandas är något av det bästa du kan göra för ditt lymfsystem och det är dessutom helt gratis – så hitta ett sätt som fungerar för dig för att du ska komma ihåg.

LYMFMASSAGE

Lymfmassage eller lymfdränage, som det ibland också kallas, utförs för att stimulera lymfsystemet och kunna lossa på stagnationer och bearbeta fibroser. Under massagen jobbar man med växeltryck och en förskjutning av hud och vävnad i lymfans riktning (uppåt) tillsammans med pumpningar i de stora lymfstationerna – nyckelbensgroparna, armhålorna, ljumskar och knäveck – för att få “fart på” flödet. Man kan säga att man med pumpningarna efterliknar effekten av muskelaktivitet och att man med strykningarna mot huden föser lymfvätskan i rätt riktning. Under en lymfmassage är det också vanligt att massören använder sig av så kallade S-grepp där man “vrider”  huden som ett S för att få stagnationer att släppa.

Lymfmassage går att få av en lymfmassör och även av en medicinsk lymfterapeut. Den sistnämnde har en längre utbildning men effekten behöver inte vara sämre av massage utförd av en lymfmassör. Dock är det bra att man som klient känner till skillnaden på utbildningsnivå.

    EGENVÅRDSMASSAGE

    En variant av lymfmassage är den vi gör på oss själva – självlymfdränage – eller som jag hellre kallar det, egenvårdsmassage. Massagen utförs på samma sätt som hos en lymfmassör men här jobbar man alltså på egen hand med strykningarna över kroppen och pumpningarna i de stora lymfstationerna. Egenvårdsmassagen är en oerhört viktig del för att kunna minska sin svullnad. Kraften i egenvårdsmassagen ligger till mångt och mycket i att man kan göra den varje dag – till skillnad från massage hos en massör som det kanske vare sig finns tid eller pengar till att besöka så ofta.

    Till en början kan det vara svårt att veta exakt hur man ska göra massagen.  Därför kan det vara en bra idé att lära sig tekniken av en lymfterapeut eller så är du varmt välkommen till mina yogapass där vi alltid börjar med egenvårdsmassage i någon form.

    Egenvårdsmassage – så här gör du

    • Börja med att göra några Änglavingar innan du sen påbörjar massagen med strykningar i nacken, från hårfästet ner till nyckelbenen där du sen pumpar några gånger i nyckelbensgroparna.

    • Fortsätt sen med pumpningar i vänster armhåla och gör sen strykningar längs med armens ovansida, undersida och insida. Se hela tiden till att göra strykningarna uppåt, dvs från handen upp mot armhålan och börja gärna med överarmen innan du går vidare till hela armen. Gör sen samma sak på höger sida.

    • När du är klar med armarna fortsätter du med strykningar över revben och mage innan du går över till pumpningar i vänster ljumske.

    • Gör sen strykningar över vänster lår, pumpningar i knävecket och till sist strykningar över underbenet. Du kan vila benet mot en stol eller sätta dig ned för att lättare komma åt på benen. Börja sen om och gör samma sak på höger ben.

    • När hela lymfsystemet nu är “öppnat” kan du gå över hela kroppen med strykningar hela vägen från foten upp till  nyckelbensgroparna. Det är viktigt att dina strykningar hela tiden går i riktning uppåt så du inte puttar vätskan åt fel håll.

    • Gör gärna några extra Änglavingar under egenvårdsmassagen.

    HUDVÅRD

    För personer med lipödem kan det också vara klokt att ge huden lite extra omvårdnad. Det är viktigt för alla människor att ha en hel hudbarriär som skydd mot skadliga bakterier, men när man har ödem är det extra viktigt. Både på grund av att vi med lipödem redan har ett nedsatt immunförsvar och att personer med ödem lätt kan få sprickor i huden. Förutom att sprickorna är en öppen yta för bakterier som i sin tur kan leda till sår så innebär fler bakterier också en ännu större belastning på lymfsystemet, vilket vi såklart vill undvika. Av samma anledning är det också en god idé att vara noga med vilka produkter du använder på huden så att inte lynmfsystemet belastas ytterligare av skadliga ämnen.

    Det är hjälpsamt att ha en daglig insmörjningsrutin och om man bär kompressionsplagg kan det vara bra att smörja sig på kvällen så man undviker att få lotion på sina kompressionskläder. Feta hudkrämer kan förstöra kompressionsmaterialet.

    TIPS

    Kombinera gärna din egenvårdsmassage med att samtidigt smörja in dig. Då gör du två bra saker för kroppen samtidigt.

    ANNONS

    KOMPRESSIONSBEHANDLING

    Kompressionsbehandling är en effektiv behandling vid ödem och hjälper många med lipödem att minska både svullnad och smärta. Tekniken bakom kompression är att trycket mot vävnaden som kompressionen ger hjälper lymfvätskan att fösas mot lymfnoderna och kan då transporteras ut ur kroppen. Alltså minskar svullnaden.

    KOMPRESSIONSPLAGG

    Kompressionsplagg finns i en mängd olika varianter. Det finns plagg för olika kroppsdelar, med olika högt tryck, i olika material, sydda på olika sätt m.m. I och med det stora utbudet är det inte helt enkelt att veta vad man bör ha och det är inte ovanligt att förvirringen är stor gällande val av kompressionsplagg. I den bästa av världar har du fått tillgång till en lymfterapeut som kan hjälpa dig. Lymfterapeuten kan se till att du får måttsydda kompressionsplagg i ett material som passar dig och din kropp. Den möjligheten är det dock inte många med lipödem som har utan tvingas då istället lösa det på egen hand.

    Om du tillhör den sistnämnda kategorin så föreslår jag att du försöker lära sig så mycket som möjligt om olika typer av kompressionsplagg för att sen börja testa dig fram vad som funkar bäst för dig och dina behov. Universallösningar funkar inte på kompressionsplagg eftersom det är så otroligt individuellt vad som passar och känns bekvämt att ha på sig. Och såklart vilken effekt plagget får på just dig och din svullnad och smärta.

    Det finns dock några generella tips att ta hänsyn till:
    – Först och främst – börja snällt och vänj kroppen. Det betyder att det är en god idé att starta med kompressionsklass 1 och även att ha på dig plagget lite kortare stunder. Över tid kan du sen förlänga tiden så att du kan ha på dig kompressionsplagget hela dagen och, om det finns behov, kan du även testa en högre kompressionsklass.
    – Kontrollera att kompressionsplagget har ett avtagande tryck uppåt så att vätskan verkligen får den hjälp den behöver att forslas åt rätt håll.
    – Det är väldigt viktigt att kompressionsplaggen inte statsar nånstans, t ex i knävecken eller ljumskarna, och på det viset stryper lymfflödet. Om ditt plagg orsakar stopp är det bättre att vara utan.

    Huruvida du ska ha så kallad flatstickad eller rundstickad kompression är också individuellt, men utifrån min erfarenhet skulle jag säga att många med lipödem trivs bra i rundstickat och alldeles särskilt med mikromasserande material. 

    ANNONS

    LYMFAPRESS

    En lymfapress, eller kompressionspump som det egentligen heter, är en maskin som gör ungefär samma jobb som en lymfmassage, men en lymfapress är än mer effektiv.  En lymfapress består av manchetter med inbyggda luftfickor och en tillhörande maskin där tryck och tid ställs in. Manchetterna finns för både ben och armar och liknar termobyxor som man lägger sig i. Under behandlingen fylls sedan manchettens fickor med luft och med hjälp av lufttrycket kan överflödesvätska pressas uppåt och transporteras ut ur kroppen.

    Lymfapress används ofta som behandlingsmetod vid lymfödem och vissa personer med lipödem erbjuds behandlingen via sjukvården. Dock är det oftast så att det endast gälle de som har både lip- och lymfödem. De som endast har lipödem nekas oftast lymfapress-behandling och då får man vända sig till en privat aktör eller investera i en egen maskin för hemmabruk.

    De flesta upplever lymfapress som en väldigt skön behandling då trycket fördelas över större områden till skillnad från exempelvis fingrar vid en lymfmassage. Dessutom får många en stor förbättring av sina lipödemsymptom efter behandling i lymfapress.

    ANNONS

    ANPASSAD KOST OCH TRÄNING

    Både kost och träning är två områden där det finns ett helt gäng med både fördomar och missförstånd när det kommer till lipödem. Inte sällan får vi med lipödem rådet att vi borde äta mindre och träna mer, men det är helt felaktiga råd. Vi bör absolut inte banta och i och med det öka risken att skapa näringsbrist i våra kroppar. Att träna mer och hårdare kan förvärra både svullnad och värk avsevärt. Däremot är både kost och fysisk aktivitet två viktiga nycklar i hur man kan minska sina besvär av lipödem – men oftast handlar det om att vara lite snällare mot själv, inte hårdare.

      KOST VID LIPÖDEM

      Kosten är kanske det ämnet som är allra mest omdiskuterat och mest känsligt för kvinnor med lipödem. Inte sällan finns det en bakgrund där man provat alla möjliga former av bantning och också “dragit på sig” olika typer av ätstörningar på vägen. Därför kanske du nu drar öronen åt dig när du återigen hör att man borde tänka på kosten. Men det är en stor skillnad på bantning och att ge sin kropp det den behöver för att fungera så bra som möjligt.

      ANTIINFLAMMATORISK KOST

      I dagsläget finns ingen uttalad kost som är speciellt framtagen för lipödem men däremot har det i många år nu pratats varmt om antinflammatorisk kost. Att äta antiinflammatoriskt  anses vara viktig för att få ned nivån på den ständigt pågående låggradiga inflammationen lipödem för med sig. Det finns mycket att läsa om antinflammatorisk kost men i stora drag gäller det att ta bort, eller i alla fall minska på, gluten, mejeri, socker och rött kött som alla är livsmedel som kan främja inflammation istället för att minska den.

      Ibland nämns också Keto och ACT/ALP som bra alternativ vid lipödem och överlag verkar också en lågkolhydratkost fungera väl. Det förekommer också råd om periodisk fasta eller tex 5:2 dieten för att låta lymfsystemet vila mellan måltiderna. Dock bör man vara uppmärksam på att fasta  kanske inte passar den som tidigare haft en ätstörningsproblematik.

      NÄRINGSBOOSTA DIN KOST

      Att i åratal försöka begränsa sin kost i jakten på viktnedgång kan leda till en  undernärd kropp. Så även om du har en stor övervikt kan det vara så att den största delen av det är dödem och att din kropp faktiskt inte får den näring den behöver. För att ge din kropp den bästa möjligheten att kunna jobba för dig så kan det därför vara en bra idé att satsa mycket på så näringsrik mat som möjligt och även att undvika processad mat som också belastar lymfsysytemet. Om möjlighet finns kan du gärna välja ekologiska varor som har ett högre näringsvärde.

      LÅT KROPPEN GUIDA DIG!

      Det kan vara lite av en djungel att hitta den kost som man mår som bäst av men det viktigaste rådet jag kan ge är att lägga bort alla tankar på bantning och vikt och istället vara väldigt uppmärksam på kroppens signaler. Känn in hur den reagerar, vilken kost som ger energi och hur smärta och värk förändras  beroende på olika typer av livsmedel. Var nyfiken och uppmärksam och låt din kropp guida dig – den vet vad den behöver!

      TRÄNING VID LIPÖDEM

      Missuppfattning nummer två kring lipödem är att våra besvär skulle minska om vi tränade hårdare. Det stämmer absolut att vi behöver få in rörelse och fysisk aktivitet varje dag men tränar vi för hårt, speciellt hård konditionsträning, kan det förvärra svullnaden. Att det fungerar så här kontraproduktivt vid lipödem är det många som inte tror på eller förstår, men förklaringen är enkel. När blodcirkulationen ökar så ökar också belastningen på lymfsystemet. Om den ökade belastningen sker för snabbt så hinner inte lymfsystemet med att forsla bort överflödesvätskan och en svullnad uppkommer. Eftersom personer med lipödem redan har belastade lymfsystem kan pulshöjande träning alltså få en direkt motsatt effekt.

      FÖRBERED KROPPEN PÅ TRÄNING

      Ett sätt att undvika förvärrade problem i samband med träning är att starta och avsluta lugnt samt att djupandas och göra egenvårdsmassage. På det viset förbereder du först lymfsystemet på en ökad belastning och efter avslutat pass hjälper du lymfsystemet med att forsla bort den ökade överflödesvätskan. Du kan med fördel göra lite strykningar, pumpningar och djupandas några gånger även under passet. Speciellt om du märker av att du får problem vid fysisk aktivitet.

      TRÄNA MED KOMPRESSION ELLER I VATTEN

      Ett annat sätt att underlätta och motverka förvärrade problem vid träning är att ha på dig dina kompressionskläder. Kompressionen hjälper lymfsystemet med bortförseln av vätskan så att det inte blir så mycket för lymfsystemet att ta hand om ensamt.  Att träna i vatten är också en god idé. Där får du extra hjälp på traven av vattentrycket som på bara en halvmeters djup går att likställa med kompressionsnivå två. 

      HITTA DIN TRÄNINGSFORM

      Sammanfattningsvis vill jag poängtera att man inte ska vara rädd för rörelse då det är jätteviktigt med fysisk aktivitet. Lymfsystemet aktiveras ju när det blir en tryckförändring i vävnaderna och är ett sätt att hålla svullnaden nere.  Lugna rörelseövningar som tex yoga, qigong, promenad, stavgång, och vattengymnastik är alla snälla träningsformer som  faktiverar lymfkärlen och bidrar till att minska vätskemängden i vävnaderna. Med detta sagt så betyder det inte att ingen med lipödem kan träna pulshöjande. Vi är alla olika och vilken form av träning som fungerar bäst är individuellt.

      Det viktigaste är att känna till sambandet mellan ökad blodcirkulation och ökad svullnad och vara uppmärksam på hur kroppen reagerar efter träning. Får du en ökad svullnad är det ett tecken på att dra ner nivån. Det kan handla om att göra saker i ett lugnare tempo eller förkorta tiden. Du är din egen bästa guide här och så länge du är uppmärksam på kroppens reaktioner kan du anpassa till vad som fungerar bäst för dig.

      FETTSUGNING

      Att operera sitt lipödem är numera en vanlig metod för att reducera sina lipödembesvär. Effekten av operationen kan ibland vara så pass stor att många eller t.o.m alla besvär försvinner helt eller åtminstone blir betydligt mindre påtagliga. Det kan handla om mindre trycksmärta, mindre värk, minskad tyngdhetskänsla och mindre inflammation i kroppen. Förutom att man får bort dom sjuka (förstorade) fettcellerna genom fettsugning så minskar också den inflammatoriska lymfvätskan när fettcellerna inte längre ligger i vägen för lymfkanalerna.

      METODER FÖR LIPÖDEM-FETTSUGNING

      Det finns flera olika fettsugningmetoder och ett flertal olika kirurger och kliniker som opererar lipödem. Det är bra att vara medveten om att kunskapen om lipödem-fetttsugning bland klinikerna kan variera stort och att du bör leta efter en kirurg med  erfarenhet av just lipödem. Det är stor skillnad mellan att utföra en estetisk fettsugning gentemot en medicinsk där smärtreducering är det som är högst prioriterat. Angående metod är det klokt att välja en som är skonsam mot både bindväv och dom små, tunna lymfkanalerna. Eftersom funktionen i dessa områden redan är nedsatt vill vi inte orsaka ännu mer skada genom en operation.

      FETTSUGNING BEKOSTAS INTE AV VÅRDEN

      Om man vill fettsuga sitt lipödem är detta en kostnad man får stå för privat då det i dagsläget saknas forskningsstudier och underlag för att sjukvården ska bekosta operationerna. Priserna varierar såklart men går att få från ca 75 000. Priset avser då  ett operationstillfälle men de flesta med lipödem behöver som minst två operationer. Antalet operationer beror på antal drababde områden och hur stor mängd fett som ska tas bort.

      Även om det saknas tillräckliga studier och underlag för att politiker ska kunna besluta om huruvida fettsugning ska bekostas av vården eller ej så är vi numera väldigt många patienter som kan intyga att det är en enormt effektiv metod för att få bukt med lipödembesvären.

      ÄR DU INTRESSERAD AV OPERATION?

      Om du går i tankar att kanske fettsuga ditt lipödem och söker mer information rekommenderar jag dig att ta en titt på bloggen. Där finns det massor av information i både text och videoformat från mina operationer som gör att du lättare kan förbereda dig för din operation.

      ÖVRIG VÅRD FÖR LIPÖDEM

      Förutom ovanstående behandlingsmetoder så finns det en hel uppsjö av andra hjälpmedel och behandlingar för att förbättra sin lymfhälsa. Det dem alla har gemensamt är att de hjälper till att mjuka upp vävnaden och såklart skapa flöde. Några exempel är koppning, gua sha-skrapor, olika massagerollers, ir-behandling (t.e.x bastu och madrass), rullmassage, laser, LPG m.m.

      Vibrationsträning är en väldigt populär metod som många upplever har stor lindrande effekt. Man använder sig då av en vibrationsplatta som med hjälp av vibrationer i olika frekvenser hjälper till att separera hudlager från varandra och kan på så vis minska på fibroser och stagnationer och skapa ett bättre flöde.

      Yoga i olika former är också välgörande för lipödem.  Under yogan försätter vi kroppen i det parasympatiska systemet och det är först när vi befinner oss där som lymfsystemet kan göra sitt jobb. Lymf & Fasciayoga är en relativt ny form av yoga där fokus ligger på att skapa flöde i både lymfsystemet och fascian. Eftersom lipödem är en bindvävssjukdom är den här typen av yoga väl anpassad för oss. Det är många som upplever en betydande skillnad gällande svullnad och rörlighet i samband med  Lymf & Fasciayoga.

      Testa dig fram

      Som du märker finns det en mängd olika saker att göra för att förbättra sitt mående. Jag skulle rekommendera att lugnt och sansat prova en sak i taget för att kunna utvärdera vad som gett bäst effekt och sen investera i just den behandlingen eller det hjälpmedlet. Det är också så att det ständigt kommer nya rön om vad som är hjälpsamt för lymfsystemet och lipödem men med tillräckligt mycket egen kunskap så är det lättare att navigera rätt.

      Vill du yoga med mig?

      Jag erbjuder lymf/fasciayogapass som är en yogaform som faktiskt passar alla.
      Med snälla och enkla rörelser stimulerar vi både lymfflödet och fascian.
      Alltid med självmedkänsla högst närvarande.

      Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial