KROPPENS UTSEENDE VID LIPÖDEM
Hur lipödem påverkar kroppens utseende beror bland annat på vilket stadie man är i och vilken typ av lipödem man har. Några av de mest karaktäristiska dragen är skillnaden mellan över- och underkropp och den gropiga fettvävnaden på framförallt rumpa och lår.
PASSAR INTE DIN ÖVER- OCH UNDERKROPP IHOP?
Ett av de tydligaste tecknen på hur kroppens utseende vid lipödem påverkas är en större underkropp ihop med en mindre överkropp. Många beskriver känslan som att man fått två olika kroppar som inte passar ihop och det är vanligt att det skiljer flera storlekar mellan över- och underkropp. Klädköp brukar därför bli problematiskt, speciellt där över- och underdelar sitter ihop i ett set. Att hitta byxor som inte glipar i svanken är ett annat bekymmer och detsamma gäller vid köp av jacka där det ofta är svårt att hitta något som går att få ner över höfterna utan att plagget för den sakens skull är på tok för stort upptill. Även skor kan skapa problem då vaderna helt enkelt inte får plats och/eller skapar skav mot skons kant med stor smärta som följd.
De fem olika typerna av lipödem spelar såklart in för hur oproportionerlig kroppen är, men den gemensamma nämnaren är den stora differensen mellan olika områden på kroppen. Det är dock viktigt att känna till att man lättare får en “egen” övervikt när man har lipödem och beroende på hur stor den är kan differensen bli lite mer diffus. I dessa fall är det än viktigare att man vid kontakt med vården för diagnostisering får ett professionellt bemötande där alla symptom tas i beaktande.
ÖVERHÄNG AV FETTVÄVNAD
På personer med lipödem kan man ofta se att fettansamlingarna bildar en kant vid vissa ställen på kroppen, nästan som om en snodd som snör åt – ett så kallat “cuff sign”. Var på kroppen denna kant bildats beror på vilken typ av lipödem man har. Det syns tydligt vid ankeln och vid armbåge/handled i de fall hela benen och armarna är påverkade. Har man lipödem typ 2 som sträcker sig över rumpa och lår så kan överhänget uppkomma vid knäna och i de fall även magen är påverkad kan det bildas en kant vid naveln.
Detta överhäng är vanligt framförallt i senare stadier och beror på att man vid lipödem har en försvagad bindväv som helt enkelt inte klarar av att hålla emot tyngden från fettvävnaden och därför bildas det “fickor” som hänger utmed kroppen.
CELLULITER ELLER LIPÖDEM?
Många kvinnor med lipödem har en cellulitliknande hud som ibland uppkommit redan i tonåren. Dessa gropar kan uppstå överallt där man har lipödem men ses vanligtvis runtom hela låren och överarmarna. Det är vanligt att personer med lipödem undrar om de här groparna “bara” är celluliter men just var på kroppen groparna uppstår kan hjälpa till att särskilja om det är lipödem.
För det är nänligen en skillnad på en cellulit och groparna vid lipödem. Beskrivningen av en cellulit är “en förtätning i underhudens fettvävnad”. Vid lipödem beror den gropiga huden på fibrotiseringar runt förstorade fettceller. Därför använder man hellre ordet ”apelsinhud” (eller franskans uttryck: ”peau d’orange”) för att beskriva huden vid lipödem.
(Fibrotisering: fibrin flätas runt fettceller som en kapsel, vilket känns som hårda skal.)
BILDER PÅ LIPÖDEM
Nedan kan du se bilder på kvinnor med lipödem i olika stadier och med olika typer. Bilderna är till för att hjälpa dig som tittar att kunna känna igen dig. Att se bilder på en kropp som liknar ens egna kan bli en viktig pusselbit för att förstå att det kanske är lipödem man har.
OBS! Dessa bilder tillhör Leva med Lipödem och får därför inte laddas ner eller användas utan tillstånd.
TIPS!
Om du känner igen dig på bilderna och tror att du kan ha lipödem så kan du börja med att vända dig till din husläkare för att påbörja processen för att få en diagnos.
Läs mer om…
SYMPTOM
Lipödem kännetecknas vanligtvis av smärtande och gropig fettvävnad, tyngdhetskänsla, lätt att få blåmärken, en underkropp som är märkbart större än överkroppen och väldigt svårt att gå ner i vikt på de drabbade områdena.
DIAGNOS
Kunskapen om lipödem inom den svenska sjukvården är låg och ibland saknas helt kännedom om att diagnosen ens existerar. Det är inte ovanligt att personer med lipödem felaktigt blir diagnostiserade med lymfödem eller fetma.
BEHANDLING
Det finns ett flertal olika behandlingar som kan minska bevären av lipödem. Detta genom att mjuka upp fettvävnaden så att blodcirkulationen och lymfflödet blir bättre och så att ämnesomsättningen i fettvävnaden ökar.