”Jag grät floder när jag till slut förstod att det inte var mitt fel.”

MITT LIPÖDEM-ENGAGEMANG

Det var en sommardag 2015 som jag för första gången hörde talas om sjukdomen lipödem. Jag hade då haft frågor kring mina ben som snurrat på repeat under 20 års tid. Varför är mina lår så gropiga? Varför är mitt fett så löst och dallrar så mycket när jag går? Varför kan jag inte gå ner i vikt hur jag än gör? Efter en snabb sökning på nätet kunde jag läsa om symptomen för lipödem och kunde konstatera att det mesta stämde. Det var också den här dagen som jag för första gången i mitt då 35-åriga liv kunde se bilder på ben som såg ut som mina. Tårarna fullkomligt forsade ur mig när jag insåg att jag till slut hade fått ett svar. Jag har lipödem.

DIAGNOSEN –  STARTSKOTTET FÖR MITT ENGAGEMANG

I samma stund som jag förstod att det fanns ett namn på mina besvär, en förklaring på varför mina lår såg ut som dom gjorde. När jag förstod att det inte berodde på något jag gjort fel, så var det en enorm lättnad som infann sig. Men strax efter lättnaden så kom också sorgen. En sorg över hur jag under hela min ungdom och tid som ung vuxen levt med så mycket kroppshat att jag hade begränsat mitt liv nåt enormt. Jag kände en stor sorg över alla de saker jag inte hade fått uppleva endast på grund av min rädsla att visa mina lår. En sorg över hur knäppt jag hade betett mig i vissa situationer, också med syftet att ingen fick se mina lår. Och kanske värst av allt. En stor, stor sorg över vad en tonårstid med lipödem hade gjort med min självkänsla. Att jag redan som 17-åring var helt säker på att ingen skulle kunna älska mig på grund av mina stora, gropiga och sladdriga lår.

När jag insåg hur stor påverkan ett sjukdomstillstånd hade haft på mitt liv, till stor del på grund av att jag inte hade vetat om att det var en sjukdom, gick det väldigt fort för mig att bestämma mig för att börja jobba för en förändring. Jag kände i hela mitt hjärta att inte en enda ung tjej till skulle behöva kasta bort sina ungdomsår på samma sätt som jag hade gjort. Med känslor av sorg, frustration och en stor, stor  önskan att förändra hade mitt lipödem-engagemang fötts.

MÅNGÅRIGT ARBETE FÖR ÖKAD KUNSKAP OCH FÖRSTÅELSE

Sen den dagen har jag inte vikit av en tum från mitt mål – att lipödem ska bli så pass allmänt känt så att ingen ska behöva gå omkring och anklaga sig själv när det faktiskt är en sjukdom man drabbats av. Mitt engagemang har gått via den här hemsidan med en mängd blogg-inlägg till flera års styrelsearbete för Svenska Ödemförbundet, både regionalt och lokalt. Jag innehar numera Sveriges största stödgrupp för kvinnor med lipödem med över 5 000 medlemmar och är även grundare och administratör för en stödgrupp för lipödem-operationer. Under åren har jag medverkat i ett antal olika media-sammanhang och inte minst har mina läsare fått följa min transformation från ett liv fullt av kroppshat till hur jag idag känner mig fri att leva precis hur jag vill.

Under de här åren har jag också genomgått flera lipödemoperationer men trots att både min fysiska och psykiska smärta i princip försvunnit så har inte mitt engagemang svalnat. Utan tvärtom.

Jag är idag mer beslutsam än nånsin att fortsätta jobba med att sprida kunskap och erbjuda mer stöd och hjälp för alla som är drabbade av lipödem. Jag har startat ett företag för mitt lipödemenagemang, jag har utbildat mig och jag är nu redo att förverkliga min dröm – att förvandla mitt engagemang till ett heltidsarbete.

HJÄRTATS RÖST STYR MITT ENGAGEMANG

Mitt hjärtas röst säger mig att jag måste fortsätta det viktiga arbetet med att öka den allmänna kännedomen om lipödem. För är vi tysta kommer våra döttrar få lida på samma sätt som vi gjort. Men om vi blir fler som pratar om lipödem kan vi inte bara förbättra vårdmöjligheterna utan vi minskar också risken att uppepå allt annat också förebrå sig själv.

Ett annat ett skäl till att min låga inte falnar är det faktum att lipödemets påverkan under mina tonår faktiskt har format hela mitt liv. Det har varit tufft att bearbeta sorgen av de effekter en uppväxt med lipödem orsakat mig. Men jag vill tro att saker händer av en anledning och jag ser det därför som mitt kall att jag ska göra allt jag kan för att förbättra vardagen för mina lipödemsystrar.

MITT ENGAGEMANG I PUNKTFORM

  • 2015 – Hör talas om lipödem för första gången och blir på hösten diagnostiserad med lipödem typ 2 och 4, stadie 2.
  • 2016 – Bestämmer mig för att börja blogga och startar även en stödgrupp på facebook.
  • 2016 – Går med i styrelsen för Svenska Ödemförbundet (SÖF) där jag sen under tre års tid jobbar med att sprida kunskap om lipödem.
  • 2016 – Jag arrangerar Sveriges första Lipödemdemonstration via mitt engagemang inom SÖF.
  • 2017 – Parallellt med arbetet i riksförbundet är jag även med och startar upp lokalföreningen i Stockholm. I lokalföreningen blir jag efter en kort tid ordförande och avrundar några år senare mitt engagemang inom SÖF genom arbetet som valberedare.
  • 2017 – Medverkar hos ”Malou Efter tio” vilket ger en enorm genomslagskraft gällande spridningen av kunskap om lipödem i Sverige.
  • 2017 – Genomgår två lipödemoperationer där totalt 9 liter fett tas bort från hela benen, överarmar och nedre delen av buken.
  • 2019 – Är patientrepresentant i arbetet med att ta fram lärplattformen ”Allt om lipödem”.
  • 2021 – Bestämmer mig för att lägga allt mitt engagemang på mina egna kanaler. Hemsidan byter strax efter detta namn från ”Inte mitt fel” till ”Leva med Lipödem” och instagram-kontot med samma namn ser dagens ljus.
  • 2021 – En dröm går i uppfyllelse då jag håller min allra första föreläsning på Lipödemmässan i Stockholm.
  • 2022 – Påbörjar studier för att bli samtalsterapeut.
  • 2022 – Arrangerar den första spa-träffen för kvinnor med Lipödem.
  • Juni 2022 – Genomför Leva med Lipödem’s första Lipödemmånadskampanj som får mycket beröm för igenkänningsfaktorn hos drabbade.
  • 2022 – Tar ytterligare ett steg i drömmen att förvandla ideellt engagemang till ett ”riktigt” arbete och startar företaget Lycklig kropp.
  • 2022 – Är patientrepresentant i SBU:s arbete med att ta fram prioriterade forskningsfrågor för Lipödem.
  • 2023 – Gör mina första föreläsningar för externa beställare. (ej patientorganisationer)
  • 2024 – Utbildar mig till Lymf/Fasciayoga-instruktör.
  • 2024 – Startar ytterligare en stödgrupp på facebook – denna gång en Anhöriggrupp.
  • 2024 – Publicerar denna uppdaterade hemsida med ett flertal nya tjänster tillgängliga för att hjälpa kvinnor med lipödem.

    Du är fantastisk Jenny Borg!

    Utan dig hade många varit utan kunskapen om vad lipödem innebär. Du är en sann inspiration

    /Marie

     

    Att en modig person har haft en så stor påverkan på så många kvinnors liv på egentligen en kort tid är helt otroligt! Hoppas verkligen att du är stolt över allt du har uppnått med dina olika lipödemprojekt och vet att du verkligen gör skillnad! Jag skulle vilja kalla dig för legend i lipödem världen!

    /Sarah 

    Du och din hemsida Jenny har betytt oerhört mycket för mig från första stunden jag hörde talas om lipödem. Via din blogg fick jag information om hur jag skulle gå tillväga, vad jag själv kan göra och framförallt fick den mig att inte känna mig så ensam. Med ditt engagemang har du sen under flera år gett många tröst och hopp, inte bara mig. Du har kämpat för allas rätt till vård. Tack Jenny! 

    /Karin

    Önskar att det hade funnits en Jenny när jag var ung som spred information och medvetenhet som du gör.

    /Lena

     

    Tack för att du lägger ner så mycket tid och energi på att sprida viktig kunskap. Sluta aldrig med det du gör!

    /Maria

     

    MEDVERKAN I MEDIA

    Trodde hon var överviktig– var sjuk

    Jenny Borg, 36, toktränande, åt hälsosam mat och räknade kalorier. Ändå gick hon upp i vikt och det mesta satte sig på låren. Frustration och nedstämdhet följde tills hon förra sommaren äntligen fick svar på varför hennes kropp inte reagerar som hos de flesta andra.

    (Aftonbladet)

    Jenny, 36: ”Mina tjocka lår var en dold sjukdom”

    Enligt Jenny saknar vården kunskap om lipödem. I många fall misstas det för fetma och felaktiga behandlingar sätts in. Och remissbyråkratin är psykiskt påfrestande för de drabbade.
    – Många orkar tyvärr inte strida. Så de bekostar sin egen vård , säger Jenny.

    (Hälosliv, Expressen)

    ”Ett lidande för väldigt många”

    Jenny Borg, ledamot i Svenska ödemförbundet, tycker det är fruktansvärt att patienter med lipödem inte får vård. Hon är en av få i styrelsen som har lipödem och har drivit de frågorna hårt för att öka kunskapen och kännedomen om sjukdomen.

    (Norrländska Socialdemokraten)
    Kan läsas för 1:-

    Jenny, 42, har lipödem: ”I över 20 år skyllde jag på mig själv”

    Hon säger att det sorgligaste är alla fördomar hon mött inom vården genom åren.
    – Det är förnedrande när läkare tror att man bara sitter hemma och äter.

    (Amelia/Expressen)
    Kan läsas gratis under provperiod

    GÄST HOS MALOU EFTER TIO

    LIPÖDEMDEMONSTRATIONER

    Under mina år inom patientorganisationen SÖF var jag huvudansvarig för de Lipödem-demonstrationer som annordnades. Den sista av de tre gick av stapeln på Medborgarplatsen i Stockholm 2018 där vi hade samlats under parollen ”Mera färg och mindre skam”. Vi var ett 50-tal kvinnor som demonstrerade för våra rättigheter till vård, men framförallt för att få vara dem vi är – utan fördomar och förutfattade meningar grundade endast utifrån vår kroppsform.

    Tidigare år hade temat varit ”Den dolda sjukdomen”  och ”Vi behöver vård”. Fokuset låg då på att sprida grundläggande kunskap om lipödem och belysa bristen på vård. Filmer från tidigare år kan du se här:
    Lipödemdemonstration 2016: ”Lipödem – Den dolda sjukdomen
    Lipödemdemonstration 2017:  ”Lipödem – Vi behöver vård

    Dela gärna filmerna då dom tyvärr fortfarande är lika aktuella gällande bristen på vård och kunskap om lipödem.

    Tidigare år hade temat varit ”Den dolda sjukdomen”  och ”Vi behöver vård”. Fokuset låg då på att sprida grundläggande kunskap om lipödem och belysa bristen på vård. Filmer från tidigare år kan du se här:
    Lipödemdemonstration 2016: ”Lipödem – Den dolda sjukdomen
    Lipödemdemonstration 2017:  ”Lipödem – Vi behöver vård

    Dela gärna filmerna då dom tyvärr fortfarande är lika aktuella gällande bristen på vård och kunskap om lipödem.

    Läs mer om…

    MIN BAKGRUND

    Här kan du läsa om hela min bakgrund. Från att jag drabbades av lipödem i tonåren, min snåriga väg genom livet tills jag till slut 20 år senare hörde talas om lipödem.

    SAMTALSTERAPI

    Lever du med självkritska tankar, skam eller har svårt att acceptera din kropp utifrån din sjukdomsbild? Via samtalsterapi kan jag hjälpa dig att må bättre.

    EVENEMANG

    Jag arrangerar olika typer av evenemang i syfte att minska ensamhet och stärka gemenskapen för oss lipödemsystrar . Välkommen att spana in vad som är på gång!

    Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial